ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Σχετικά

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκίνησαν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που ίσχυαν, όπως:

 • – η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
 • – τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
 • – οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
 • – η χρήση αντισηπτικών,
 • – οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
 • – οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
 • – τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον προστέθηκε, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Τα βήματα για το self-testing είναι τα εξής:

 1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.
 2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα υποχρεωτικής κοινοποίησης του αποτελέσματός του. Άρα το τεστ μπορεί να γίνεται κάθε Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί και κάθε Τετάρτη βράδυ ή Πέμπτη πρωί.
 3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
 4. Αν το self-test είναι αρνητικό:
  • – Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • – Για τους εκπαιδευτικούς, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • – Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
 5. Αν το self-test είναι θετικό:
  • – Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
  • – Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • – Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημειώνεται τέλος ότι όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, πλην των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παραμένουν σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους.

Μήνυμα Υπουργού

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές,

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, προσαρμοστήκατε και επιδεικνύετε υπευθυνότητα. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Σαφώς η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, όμως η τηλεκπαίδευση συνιστά πολύτιμο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία σας στην τάξη. Μαζί, θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης,

Εργάζεστε αδιάλειπτα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να είναι σε συνεχή επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση. Η συμβολή σας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην ανέλιξη των παιδιών μας είναι πάντοτε καίρια και πρωταγωνιστική. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και συνεχίζετε το ίδιο δυναμικά.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας: να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Όλοι μαζί, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους. Προκειμένου να συνεχίσουμε να «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 • Συχνές
  Ερωτήσεις
 • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
  Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκίνησαν και πάλι από τις 12 Απριλίου 2021 τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας. Όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παραμένουν σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους.