ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Σχετικά

Κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, ξεκινά η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα 11/1/2021. Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών λήφθηκαν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

1.Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

– για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

– για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

2.Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη λειτουργεί ειδική πλατφόρμα (https://edu.testing.gov.gr/) μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και να ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Μήνυμα Υπουργού

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές,

Την περασμένη χρονιά δοκιμαστήκατε πολύ, όμως προσαρμοστήκατε, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις προσωπικές σας θυσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προηγούμενη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η φετινή χρονιά είναι και αυτή απαιτητική, αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης,

Εργαστήκατε ήδη άοκνα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Ήδη από την έναρξη της χρονιάς που διανύουμε, εξηγήσατε στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, τα βοηθήσατε να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα και εξακολουθείτε να τα καθοδηγείτε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και σας καλούμε να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας: να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Όλοι μαζί, με τον ίδιο ζήλο και προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους. Προκειμένου να συνεχίσουμε να «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Συχνές <br /> Ερωτήσεις
    Συχνές
    Ερωτήσεις
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
    Ανοίγουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) από τη Δευτέρα 11/1/2021. Ανοιχτές παραμένουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.