ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Σχετικά

Η αδήριτη, συντρέχουσα ανάγκη αφ’ ενός για προστασία της δημόσιας υγείας, αφ’ ετέρου για εκπαίδευση των παιδιών μας, οδήγησε στην απόφαση για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών με τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό, βάσει των εισηγήσεων και οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19.

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις, των σπουδαστών στις σχολές τους και των φοιτητών μας στα Πανεπιστήμια, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης και γονέων στην εργασία τους, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Ιδιαίτερα για τους μαθητές, η επιστροφή στο σχολείο, το φυσικό τους χώρο, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική, κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική εξέλιξή τους, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών, καθώς και η ενίσχυση των ανισοτήτων, η μείωση των ευκαιριών και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, καθιστούν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων εθνική προτεραιότητα.

Η παρούσα ιστοσελίδα στοχεύει να αποτελέσει χρήσιμη πηγή ψηφιακής ενημέρωσης, που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για την ασφαλή επιστροφή στις εκπαιδευτικές δομές. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικούς συνδέσμους, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Και, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, κατά την οποία κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται -αν χρειαστεί- στο πλαίσιο των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, εδώ θα μπορείτε να βρείτε τις πιο πρόσφατες, χρήσιμες πληροφορίες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να «Μαθαίνουμε Ασφαλείς».

Μήνυμα Υπουργού

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές,
τη χρονιά που πέρασε δοκιμαστήκατε πολύ, όμως προσαρμοστήκατε, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις προσωπικές σας θυσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προηγούμενη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα χρονιά θα είναι και αυτή απαιτητική, αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης,
εργαστήκατε ήδη άοκνα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, εξηγήσατε στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, τα βοηθήσατε να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα. Τώρα καλείστε εκ νέου να τα καθοδηγήσετε, πάντοτε στη βάση των νέων οδηγιών του ΕΟΔΥ και του προσαρμοσμένου υλικού μας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και σας καλούμε να προσέλθετε το ίδιο δυναμικά στη νέα χρονιά.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για ο,τιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας: να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης.Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να ξαναβρεθούν στις εκπαιδευτικές δομές, με την καλύτερη δυνατή δέσμη μέτρων που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Σύμμαχοί μας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά, όλα τα μέτρα προστασίας, και φυσικά όλοι εσείς.Επιστροφή, λοιπόν! Με κανόνες, μεθοδικότητα, αισιοδοξία και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Προκειμένου να συνεχίσουμε να «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Μήνυμα Υφυπουργού

Η φετινή σχολική χρονιά, είναι μια χρονιά αλλιώτικη από τις άλλες. Ήδη από το ξεκίνημα της, τα σχολεία μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η Πολιτεία αλλά και συνολικά οι κοινωνίες και τα κράτη σε ολόκληρη την υφήλιο καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή πρόκληση της πανδημίας, και να βρουν λύσεις στις νέες ανάγκες που οι αντίξοες συνθήκες γεννούν.

Η υγειονομική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στις ζωές όλων μας. Έπληξε και πλήττει βάναυσα την κοινωνία, την οικονομία αλλά και την ελευθερία μας, μας στέρησε και μας στερεί πολύτιμα στοιχεία της καθημερινότητας μας που μέχρι χθες είχαμε ως δεδομένα. Παράλληλα όμως, η χώρα μας, σε επίπεδο τόσο Πολιτείας όσο και πολιτών, αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της κρίσης με υπευθυνότητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα, αποτελώντας μάλιστα, θετικό παράδειγμα διεθνώς. Ειδικά στον τομέα της Παιδείας, η λόγω της πανδημίας αναβάθμιση και επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πρωτοφανές εύρος με την μαζική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, αποτελεί μοναδική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μέσα από την δοκιμασία της κρίσης, δείξαμε πως με επιμονή, αποφασιστικότητα και ενότητα, και με αρωγούς την επιστημονική γνώση και τεχνολογική πρόοδο, μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση, και να λειτουργήσουμε στις συνθήκες της νέας κανονικότητας με μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις μας.

Με εφόδιο την εμπειρία μας αυτή, αλλά και με όπλο την επιμελή προεργασία η οποία έχει ήδη γίνει πάντα σε συνεργασία με τους επιστήμονες, βρισκόμαστε στην αρχή της νέας και ιδιαίτερης αυτής χρόνιας έτοιμοι να ανοίξουμε τα σχολεία μας, και να τα ανοίξουμε με ασφάλεια για όλους. Και όσα εμπόδια και αν προκύψουν μπροστά μας, θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί, βήμα-βήμα, επιτελώντας την αποστολή μας ως Υπουργείο για παροχή του αγαθού της εκπαίδευσης, με παράλληλη πλήρη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας.

Στην κοινή αυτή μας πορεία, η σελίδα «μαθαίνουμε ασφαλείς» αποτελεί ένα ακόμη σύμμαχο, στην κατεύθυνση της έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης όλων για τους κανόνες, τα μέτρα και τα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα από καρδιάς να ευχηθώ σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά, με πρόοδο, γνώση και πάνω απ όλα υγεία.

Με ενότητα, υπευθυνότητα και επιμονή, θα βγούμε ως χώρα νικητές και από αυτή τη δοκιμασία.

Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Μήνυμα Υφυπουργού

Οι μαθητές και οι φοιτητές μας επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο, τις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα.

Η έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους γίνεται με νέους όρους και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Καλούμαστε όλοι, πολιτική ηγεσία, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και οι γονείς και οι κηδεμόνες να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κερδίσουμε όχι μόνο το στοίχημα της εκπαίδευσης αλλά και της ασφάλειας. Η Πολιτεία έχει λάβει τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή των μαθημάτων και να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου.

Ο στόχος φέτος είναι διττός: Ένα σχολείο που θα στοχεύει στην ουσιαστική και πολύπλευρη μόρφωση, θα δίνει πραγματικά εφόδια και θα μπορεί να διαμορφώνει αυριανούς υπεύθυνους πολίτες με ηθικές αξίες.

Παράλληλα όμως, η υγειονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία, να επιδείξουμε την ικανότητά μας να αντέχουμε και να προσαρμοζόμαστε στις αντιξοότητες. Με οδηγό τον ορθολογισμό, την επιστημονική γνώση, και τις αρετές της υπομονής και της υπευθυνότητας θα πορευτούμε και θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.

Εκφράζω την αφοσίωσή μου στο αγαθό της γνώσης και συμμερίζομαι τον κοπιώδη αγώνα όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για να την κατακτήσουν. Φέτος έχουμε να αγωνιστούμε και να κατακτήσουμε ακόμη περισσότερα.

Καλή,δημιουργική και ασφαλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά σε όλους.

Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Συχνές <br /> Ερωτήσεις
    Συχνές
    Ερωτήσεις
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανόμενων των Νηπιαγωγείων.