ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ - ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Σχετικά

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία οδήγησαν στην προληπτική αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια και Λύκεια) εκπαίδευσης μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2020.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Εξ αποστάσεως εξακολουθούν να παρέχουν εκπαίδευση τα ΙΕΚ και τα ΑΕΙ της χώρας.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκίνησαν υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η ύλη προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Η παρούσα ιστοσελίδα στοχεύει να αποτελέσει χρήσιμη πηγή ψηφιακής ενημέρωσης, που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες για την τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών και την ασφαλή επιστροφή σε αυτές. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικούς συνδέσμους, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Και, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία, κατά την οποία κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται στο πλαίσιο των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, εδώ θα μπορείτε να βρείτε τις πιο πρόσφατες, χρήσιμες πληροφορίες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να «Μαθαίνουμε Ασφαλείς».

Μήνυμα Υπουργού

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές,

Την περασμένη χρονιά δοκιμαστήκατε πολύ, όμως προσαρμοστήκατε, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις προσωπικές σας θυσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προηγούμενη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η φετινή χρονιά είναι και αυτή απαιτητική, αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης,

Εργαστήκατε ήδη άοκνα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Ήδη από την έναρξη της χρονιάς που διανύουμε, εξηγήσατε στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, τα βοηθήσατε να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα και εξακολουθείτε να τα καθοδηγείτε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα και σας καλούμε να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για οτιδήποτε αφορά την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας: να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Όλοι μαζί, με τον ίδιο ζήλο και προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους. Προκειμένου να συνεχίσουμε να «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Νίκη Κεραμέως
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

Μηνύματα Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων

Για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η έξαρση της πανδημίας μας οδήγησε για πρώτη φορά στην επιλογή της τηλεκπαίδευσης, στείλατε πρώτοι σε όλη την κοινωνία το μήνυμα ότι Ναι, μπορούμε. Ναι, μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και να συνεχίζουμε, όσο είναι δυνατό, τις ζωές μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων – τόσο τη δική μας όσο και αυτών που αγαπάμε και είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Έτσι και σήμερα, όπου το δεύτερο κύμα του ιού δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας, είναι πιο σημαντικό και κρίσιμο από ποτέ, να συνεχίσουμε να «Μαθαίνουμε Ασφαλείς».

Αναντίρρητα, η τηλεκπαίδευση δεν αποτελεί την πιο ιδανική συνθήκη και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία στην τάξη. Από την άλλη όμως, και πέρα από την αναγκαιότητα της περιόδου που βιώνουμε, αποτελεί και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό δημόσιο σχολείο αλλά και για τον καθένα σας χωριστά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται, αποκτάτε εφόδια και εξοικειώνεστε με τις νέες τεχνολογίες που μπορείτε να αξιοποιήσετε στα επόμενα σας βήματα.

Για τους αγαπητούς μου εκπαιδευτικούς

Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ενυπάρχουν σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. Άλλωστε, η δική σας προσπάθεια συνέβαλε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην επιτυχία της πρώτης περιόδου. Γνωρίζετε όμως καλά ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία συνεχίζεται, με ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις για όλους μας. Την ίδια στιγμή, είμαι αισιόδοξη, ότι χάρη στη σωρευμένη εμπειρία αλλά και τις νέες ψηφιακές δυνατότητες, μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά. Και όταν τελειώσουν όλα, κι ανατείλει επιτέλους η μέρα, όπου η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης θα δει το ξέφωτο της νίκης απέναντι στην πανδημία, είμαι βέβαιη ότι τηλεκπαίδευση, με τη σύγχρονη και την ασύγχρονη μορφή της, θα αποτελέσει για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μια σπουδαία παρακαταθήκη , για την οποία όλοι θα είμαστε περήφανοι.

Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Διάγουμε ήδη το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημικής κρίσης που, συν τοις άλλοις, δοκιμάζει το σύνολο της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Παρά την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τη φυσική παρουσία στη διεξαγωγή μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας των ΑΕΙ, οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες μας επιβάλλουν να επιστρέψουμε εξ ολοκλήρου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, συντασσόμενοι με την κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και τη διασφάλιση της υγείας όλων. Η επιτυχημένη πρώτη εμπειρία του προηγούμενου εξαμήνου είναι ο πολύτιμος οδηγός μας που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε με περισσότερη γνώση και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην αντιμετώπιση και της παρούσας φάσης.
Ευχαριστώ όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις πρυτανικές αρχές και το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό, τους καθηγητές και τους φοιτητές, για την υποδειγματική συνεργασία και την προθυμία με την οποία εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την υιοθέτηση νέων μεθόδων και καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για όσο απαιτηθεί και εξελισσόμαστε ανοίγοντας δρόμους για την επόμενη μέρα.

Βασίλης Διγαλάκης

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Συχνές <br /> Ερωτήσεις
    Συχνές
    Ερωτήσεις
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
    Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από την πανδημία COVID-19, τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, και για τρεις εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δυο εβδομάδες αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία λειτουργία τους τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, καθώς και τα Ολοήμερα Σχολεία. Ανοιχτές παραμένουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.